Комікс Року 2023 // обрано переможця щорічної премії імені Леоніда Перфецького

Комікс Року 2023 // обрано переможця щорічної премії імені Леоніда Перфецького

23 Лютого 2024 року вже вчетверте відзначається як День Українського Коміксу. Традиційно в цю дату також вручається премія «Комікс Року», що носить імʼя Леоніда Перфецького - художника, автора першого повноцінного українського коміксу «Україна в боротьбі», а також учасника Перших та Других Визвольних змагань.

На жаль, через триваючу російську агресію немає можливості гідно відзначити це національне свято та провести гідну церемонію вручення премії авторам найкращого коміксу минулого року. Члени редколегії в абсолютній більшості зараз воюють на передовій - зокрема, на Авдіївсьому напрямку.

Тим не менш, за підсумками дистанційного засідання одноголосно було вирішено присудити премію графічному роману «Чорний Клин». Сценарист цього твору - Микола Кравченко «Крук», співзасновник батальйону АЗОВ - загинув 14 Березня 2022 року, захищаючи Київ від російських військ. Його роботу видали посмертно: художник Андрій Перетятько - соавтор твору та один із перших коміксистів незалежної України - домалював «Чорний Клин» за тими ескізами, які затвердив Микола.

Премія вручена дружині одного з авторів, Ользі Кравченко, яка станом на зараз є військовслужбовицею Патронатної служби Азову.

Учасниками редколегії стали такі організації, як клуб RAINSHOUSE (Олексій Рейнс), громадська організація «Просвіта» (Євген Букет), інформаційна агенція «Новини Країни плюс» (Денис Бондаренко), спільнота «БДІС».

Війна за український суверенітет триває не лише на фронті, а й у культурному просторі. Віримо, спільними зусиллями агресор буде покараний, мир в країні відновлено, а держава стане могутньою та соборною.

Слава Великій Україні!

*Премія імені Леоніда Перфецького є щорічною недержавною нагородою, ініційованою клубом RAINSHOUSE на волонтерських засадах.