Слово Консула 2022

Слово Консула 2022

Минає друга річниця від дня заснування клубу RAINSHOUSE.

Ми починали як авторська банда мрійників, об’єднана однією метою – творити українські контркультурні проекти. Але в перші місяці роботи зіштовхнулись з суворою реальністю. Пандемія та локдаун змусили мене як засновника клубу відразу думати не про реалізацію амбітних задумів, а над збереженням єдності колективу в умовах наростаючої економічної кризи.

Озираючись в ті часи, можна без зухвальства констатувати – це вдалось. Жодного з учасників клубу не засмоктала «битовуха», ми навпаки змогли розширитись та закласти міцний фундамент для подальшого розвитку. Реставрація та завершення коміксів авторства Андрія Перетятько, цифровізація перших текстів книжкової серії «Класика українського націоналізму», пошук інформації для оформлення монографії Леоніда Перфецького, початкові кроки по написанню книги «Кто делает комиксы» – постійні локдауни не змогли зірвати ці процеси.

2021 став їх органічним продовженням. Клуб з боротьби за виживання перейшов до активної фази розбудови власної організаційної структури. Поява централізованого веб-сайту (не без проблем), активна робота в соцмережах та в медіа-спільноті дали нашому клубу початкову відомість. Останню ми конвертували в реальні справи, як то організацію святкування «Дня Українського Коміксу» 23 лютого, формування електронної бібліотеки націоналістичної літератури та видання книги «Перфецький. Ілюстрована монографія».

З постаттю Леоніда Перфецького пов’язана не одна наша культурницька ініціатива. Повернення картин його авторства в Україну з Польщі, заснування премії «Комікс Року» його імені, а також глорифікація цього видатного українця як «Батька Українського Коміксу» – все це повернуло Перфецького в інфопростір та значно актуалізувало його мистецтво для покоління сучасних українців. Той факт, що зазначені ініціативи обговорюють не лише в Україні, а й у Канаді, США та Європейському Союзі, багато говорить про ефективність нашої роботи.

Кращим її мірилом під кінець року стала реакція МВД РФ. Силовики країни-агресора добре фіксують речі, які загрожують монополії Росії на мистецький простір країн СНД та посилюють культурний суверенітет України. Від цих ментів я особисто отримав кримінальне провадження за статтею «екстремізм» – бо посмів писати про українську комікс-індустрію як про щось незалежне від імперського простору Москви. Ні про що не шкодую. Якщо у наших геополітичних ворогів це викликає істерику, то ми на вірному шляху.

На сьогоднішній день клуб RAINSHOUSE має міцний людський, ідеологічний та економічний базис. Ми нарешті маємо час та ресурси для завершення своїх проектів-довгобудов. Видання книги-розслідування «Кто делает комиксы» та завершення омнібусу «Микола Гоголь. Комікси!» є пріоритетними завданнями для колективу на наступні місяці. Разом з тим ніяк не обмежуємо себе на розширення нових напрямів діяльності. Наш клуб надто динамічна структура, для неї неприйнятно ставити якісь рамки та обмеження.

Гордий з того, що в нас не тільки вистачає сил не дати згаснути вогню української культури в сучасному світі, а й запалювати амбіції в інших людях до її розвитку та поширення!

Написав Олексій Рейнс (позивний Консул), засновник клубу RAINSHOUSE, 21 січня 2022 року.