Батько Українського Коміксу: хто такий Перфецький?

Батько Українського Коміксу: хто такий Перфецький?

Леонід Перфецький - учасник Перших та Других визвольних змагань, художник-баталіст за покликанням та автор першого українського коміксу про УПА під назвою "Україна в боротьбі". За це в комікс-індустрії Перфецького поважливо звуть «Батьком Українського Коміксу».
Проте вся його творчість має один нюанс: картини не пережили совєтську окупацію, а ті, що зберігалися в московських сховищах, були знищені як «взірці ворожої української націоналістичної пропаганди».
Таку ж долю мали і картини в Європі – конфісковані, спалені, втрачені.

До 120-річчя Леоніда Перфецького Олексій Рейнс (позивний - Консул), засновник видавництва RAINSHOUSE, разом із групою ентузіастів займався підготовкою ілюстрованої монографії художника. Сотні кольорових та чорно-білих фото картин, знайдені в Інтернеті, свідчили про те, що шанс віднайти вцілілі оригінали у зарубіжних колекціях є.
«Із сумом я шкодував про неможливість повернення цих картин додому, в Україну, - писав Олексій Рейнс наприкінці 2021 року, - проте життя вміє підносити сюрпризи»...

Картини з Польщі

Вже після видання першої монографії, Олексій Рейнс продовжував пошуки. Тож одного дня вдача таки усміхнулася йому: за запитом польською мовою на екрані красувався знімок обкладинки цілої колекції картин. Їх продажем займалась антикварна лавка у Кракові.

Труднощі перекладу та ігнорування повідомлень з боку крамниці не завадили встановити зв’язок: за картини хотіли 9 тисяч євро, а колекція вже знайшла свого покупця. Надія отримати книги після місяців зусиль, здавалось, помирала.

Проте спроби налагодити контакт продовжились і не були марними.
Героїзм Перфецького на шляху відновлення незалежності Україні в XX сторіччі став серйозним аргументом, тож крамниця пішла на поступки: дві картини – «Поцілунок Смерті» та «Армія 1922» – були готові повернутися до Києва лише за умови особистого прибуття представників RAINSHOUSE до Польщі для укладення угоди.

За словами власника крамниці, картини були знайдені на горищі одного із краківських будинків, що колись належав українській родині.

Угода була укладена, а картини, не без проблем та складнощів, проте все ж доставлені до України.

Музей Однієї Вулиці

Навіть фото картин Леоніда Перфецького у хорошій якості становлять величезну цінність, тож, побачивши їх у монографії, до RAINSHOUSE звернувся Музей Однієї Вулиці, що на Андріївському узвозі, із проханням надати знімки. Відтоді там можна трохи ближче познайомитися із творчістю художника, зокрема із картиною «У відбитому Києві чорношличники скидають з будинку Думи російський прапор».

Кримінальна справа

За публікацію статті про Леоніда Перфецького як засновника українського коміксу МВД РФ відкрило кримінальне провадження (стаття «екстремізм») на засновника RAINSHOUSE. Це свідчить про те, що діяльність видавництва не марна та має величезну вагу. Симптоматично, що визнання йде з боку ворогів. Натомість державні інституції України досі ігнорують коміксистику як частину національної культури.

А що ж далі?

Перший невеликий показ повернених двох полотен відбувся 23 лютого 2022 року, у день народження Перфецького - та "День Українського Коміксу". Надалі плани на картини були грандіозні: експозиції, детальне вивчення та популяризація творчості Перфецького. І, звичайно, передача в державні музеї.
Проте повномасштабна війна внесла свої корективи. Оскільки Олексій Рейнс, як і весь особовий склад RAINSHOUSE в лютому 2022 року пішов добровольцем на війну, картини були сховані - для збереження їх від російської окупації. Вони досі перебувають в Україні, проте недоступні для публічних експозицій з міркувань безпеки.
Творчість Леоніда Перфецького неодмінно буде актуалізована та повернена в український інфопростір, адже саме ця людина - приклад того, як військові творять не лише історію на полі бою, а й в культурній площині.

Книга "Перфецький: Ілюстрована монографія" доступна на сайті нашого видавництва абсолютно безкоштовно. Так було, є і буде. Ми маємо багато матеріалів для формування її другої редакції. Вона обовʼязково буде реалізована у Великій Україні, за яку прямо зараз бʼються на фронті хоробрі чоловіки та жінки вільної держави.

Завантажити книгу можна за посиланням: https://rainshouse.com/perfecky